On Sunday I attended a clothing swap event, organised by an environmental group here in Norway, “The future in our hands”. You had to bring up to 7 things, in relative good condition, then you would be able to pick as many “new” items as you handed in. The leftover clothes got donated to charity.

Clothing swap is a great way to lower your consumption habits and save the environment for a little less pollution. All our decisions and actions matter.

 

“Vi kjøper rundt 70.000 tonn nye klær hvert år her i landet. Kleshandlingen vår er dårlig nytt for både klimaet og miljøet. Hvert plagg fører minst til et klimagassutslipp som tilsvarer mellom 1 og 17 kg med karbondioksid, avhengig av hvilket materiale det er laget av. Sammenlignet med 1995 har prisen på klærne falt med 63 prosent og vi kaster 79 prosent mer klær årlig. I tillegg til klimafotavtrykket fører klærne våre til store utslipp av miljøgiftige kjemikalier og krever enorme mengder vann der de ofte har minst fra før. Her er våre beste tips til hvordan klærne dine kan bli mer miljøvennlige.”

“We purchase approximately 70.000 ton of new clothes every year in Norway. Our clothing-buying habits are really bad for the the environment. Every piece of cloth creates between 1-17 kg og co2, depending on the material it is made off. Compared to 1995 the prices for clothes are 63 prosent lower, and we throw 79 prosent more clothing every year. Not only creating I high amount og c02, the clothes are also produced with many chemicals, harming both environment, the humans and animals.”

 

https://www.framtiden.no/gronne-tips/klar/slik-blir-klarne-dine-mer-miljovennlige.html

I only ended up with four “new” items, but I´m perfectly happy with that, as I got to clean up a little, improve our environment a little and support a charity.

 

REDUCE – REUSE – RECYCLE

 


PLEASE FOLLOW 

FACEBOOK & INSTAGRAM